Site icon sekunde.lt

SAVAITĖS RECEPTAS. Burnoje tirpstantis S. Gutpetrienės tortas „Pančo“

Vargu, ar desertų kategorijoje kas gali nukonkuruoti jo didenybę tortą. O jei jis ne tik skanus, bet dar ir lengvai pagaminamas – kas gali būti geriau?

Vargu, ar desertų kategorijoje kas gali nukonkuruoti jo didenybę tortą. O jei jis ne tik skanus, bet dar ir lengvai pagaminamas – kas gali būti geriau?

„Namai turi kvepėti pyragu. Taip mano močiutė sakydavo, o ji Smetonos laikais puotų gaspadinė buvo. Labai skaniai gamindavo. O jau pyragų, atrodytų, iš nieko priraitydavo!“ – sako burnoje tirpstančių ir be galo gražių desertų kūrėja panevėžietė Sigutė Gutpetrienė.

„Sekundės“ skaitytojams ji siūlo gaivaus ir nesunkiai pagaminamo torto „Pančo“ receptą. Skanėstų kepėja patikina – jis toks paprastas, kad tikrai pavyks kiekvienai šeimininkei.

Pirmiausia teks iškepti torto pagrindą – biskvitą.

Tešlai reikės 250 g miltų, 200 g cukraus, 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių, 1 arbatinio šaukštelio sodos, 0,5 arbatinio šaukštelio druskos ir vanilinio cukraus. Dar trijų kiaušinių, 110 g aliejaus, 60 g kakavos miltelių ir 200 ml verdančio vandens.

Pasak Sigutės, tešla paruošiama vos per penkias minutes, todėl iš karto reikia jungti orkaitę ir įkaitinti ją iki 170 laipsnių.

Miltus, cukrų, sodą, kepimo miltelius, vanilinį cukrų berti į dubenį, sumaišyti, viduryje įspausti duobutę, įmušti kiaušinius ir supilti aliejų. Visa tai Sigutė išmaišo šaukštu. Anot šeimininkės, turime gauti tirštą, nelabai simpatiškai atrodančią tešlą. Ją atidedame į šoną.

Tuomet 60 g kakavos užpilame 200 ml verdančio vandens. Gerai išmaišome, kad neliktų kakavos gumulėlių. Dar karštą kakavos tirpalą pilame į tešlą ir labai gerai išmaišome.

Tešlą pilame į 21 cm skersmens tortinę, uždengiame subadytu folijos lapu, šauname į orkaitę ir kepame 170 laipsnių temperatūroje 25 min., tada nuimame foliją, padidiname temperatūrą iki 180 laipsnių ir kepame dar 25 min.
Ar biskvitas iškepęs, Sigutė siūlo patikrinti mediniu smeigtuku. Jei jis ištrauktas liks sausas – biskvitas paruoštas.
O dabar jau galima imtis torto gamybos.

Pasak Sigutės, kuo daugiau uogų ir vaisių pridėsite, tuo tortas bus skanesnis. Tinka braškės, šilauogės, kiviai, konservuoti ananasai, pjaustyti skiltelėmis. Tiesa, juos reikia supilti į sietelį, kad nuvarvėtų nereikalinga drėgmė.
Kremui prireiks 700 g maskarponės sūrio. Jį galima keisti grietine, tačiau desertų kūrėja tikina, jog su maskarpone torto skonis daug intensyvesnis.

Taip pat reikės 150 ml ananasų sirupo, likusio nuo konservuotų ananasų, 1 arbatinio šaukštelio vanilinio cukraus, 300g graikiško jogurto, 25 g želatinos (ją užpilti 150 ml šaltu virintu vandeniu), 150 g grietinėlės. Visi produktai kremui turi būti kambario temperatūros.

Gilesnį dubenį išklojame maistine plėvele taip, kad ši būtų šiek tiek per didelė dubeniui. Kitame dubenyje gaminame kremą.

Maskarponės sūrį, ananasų sirupą, graikišką jogurtą gerai išmaišome iki vienalytės masės. Išbrinkusią želatiną ištirpiname ant ugnies, tačiau jos neužverdame. Ištirpintą želatiną pilame į paruoštą kremo masę ir vėl viską gerai išmaišome greitais, intensyviais judesiais. Viskas – kremas paruoštas.

Biskvitą, kurį iškepėte, perpjaukite į tris dalis. Apatinė bus torto padas. Kitas biskvito dalis supjaustykite kubeliais. Pasiruoškite uogas ir vaisius.
Paruoštą kremą šaukštu krėskite į dubenį su maistine plėvele. Tada dėkite biskvito kubelius, vėl truputį kremo, ananasų gabalėlių, braškių, vėl kremo, biskvito gabalėlių, uogų. Kiek paspausdami šaukštu taip viską dėliokite į dubenį, kol jį pripildysite.

Pripildžius dubenį ant viršaus dedamas biskvitinis torto padas. Jį šiek tiek paspauskite. Apvyniokite papildoma maistine plėvele ir dėkite „ilsėtis“ į šaldytuvą. Laikykite apie 6 val., geriausiai pernakt.

„Surinkome tortą aukštyn kojomis. Tada imame lėkštę ir pastatome tortą ant kojų. Maistinę plėvelę nuimame ir įjungiame fantaziją. Imame grietinėlę, ją išplakame iki standžių putų ir aptepame tortą. Tada puošiame. Aš puošiu ištirpintu juodu šokoladu, pabarstau biskvito trupiniais“, – virtuvės gudrybių pamoko S. Gutpetrienė.
Skanaus!

Mieli skaitytojai, jūsų receptų laukiame adresu sekunde@onmedia.lt.

Exit mobile version