Kiaušinių plakiniui skiesti naudojamas ne tik pienas, bet ir vanduo, kefyras, rūgpienis, grietinė, grietinėlė, įvairūs sultiniai. Į kai kuriuos omletus dedama miltų arba smulkių kruopų (pavyzdžiui, manų) – taip užtikrinama puresnė konsistencija. Taip pat tikrieji omletai beveik visada įdaromi.
Galiausiai, omletai, skirtingai nei kiaušinienė, kepami ir saldūs – desertui. Savo laiške šiais įdomiais faktais pasidalijusi „Sekundės“ skaitytoja Filomena siūlo ir omleto receptą.
Omletas su sūriu ir obuoliais
Reikės (4 porcijoms):
6 kiaušinių,
80 ml pieno,
3 žaliųjų obuolių,
50 g čederio sūrio,
2 šaukštų medaus,
1 šaukšto miltų,
2–3 šakelių šviežių čiobrelių,
džiovintų čiobrelių,
sviesto,
aliejaus,
druskos.
Obuolius supjaustykite į 6 skiltis, pašalinkite šerdis ir 7–10 minučių pakepinkite aliejuje su medumi ir šviežių čiobrelių lapeliais ant vidutinės ugnies.
Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Trynius suplakite iki vientisos masės. Baltymus su trupučiu druskos – iki purių putų.
Į trynius įmaišykite sijotus miltus, pieną, džiovintus čiobrelius ir smulkiai tarkuotą sūrį. Tada palaipsniui sudėkite plaktus baltymus, vis pamaišydami mentele iš dubens apačios į viršų.
Ugniai atsparią kepimo formą pakaitinkite, sutepkite sviestu ir pripildykite omleto masės. Paskandinę joje obuolius, kepkite orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje 12–14 minučių.
Patiekite karštą.