Burokėlis – tikras mūsų daržo karalius. Juk jodo jame daugiau nei kitose daržovėse, vitamino C kiekiu jis dvigubai lenkia morką, stimuliuoja ląstelių augimą, stipriną odą, nagus ir plaukus. Senovės graikai burokėlius pirmiausia naudojo medicinoje, tik tuomet sugalvojo išbandyti maistui, taigi šios daržovės nauda sveikatai neabejokite.
Ryškiaspalvis šakniavaisis savo šaknyje ir lapuose slepia nepaprastai daug mineralinių medžiagų. Tačiau su sultimis būkite atsargūs – jas gali gerti ne visi. Sultys netinka sergantiems osteoporoze, nes burokėlis apsunkina kalcio pasisavinimą. Ši daržovė kartais dirgina virškinamąjį traktą, todėl atsargiai burokėlių sultis turėtų vartoti turintys virškinimo sutrikimų. Mišiniuose burokėlių sulčių turi būti ne daugiau kaip trečdalis.
Burokėlių būna įvairių spalvų – primenančių vyšnią, raudonų, violetinių, ryškiai geltonų, baltų. O jų lapai – ne mažiau naudingi nei šaknys. Švieži jauni lapeliai puikiai tinka salotoms ruošti, iš virtų lapų ruošiama batvinių sriuba, o marinuoti lapeliai pagardins mūsų vasarą mėgstamus šaltibarščius.
Komentarai
Aš perku virtus burokėlius,sutarkuoju su obuoliais,arbūzu,pridedu česnakų ir pagardinus aliejumi,ar majonezu,žinoma prieskoniais ,kokį pusdienį palaikau stiklainyje.O valgau savaitę su kuo noriu:su žuvimi,mėsa,Liuks.