Site icon sekunde.lt

Dalės rauginti grybai

Panevėžio rajone, Biliūnų kaime, buvusios mokyklos patalpose, jau nuo birželio dirba naujas socialinių paslaugų centras „Vilties sodas“. Čia savanoriaujanti panevėžietė Dalė Oniūnienė ne tik padeda įstaigos darbuotojams priimti ir užimti atvykusius lankytojus, bet ir randa laiko savo didžiausiam pomėgiui – grybavimui.

Panevėžio rajone, Biliūnų kaime, buvusios mokyklos patalpose, jau nuo birželio dirba naujas socialinių paslaugų centras „Vilties sodas“. Čia savanoriaujanti panevėžietė Dalė Oniūnienė ne tik padeda įstaigos darbuotojams priimti ir užimti atvykusius lankytojus, bet ir randa laiko savo didžiausiam pomėgiui – grybavimui.

Grybai naujajame socialinių paslaugų centre dabar auga tiesiog kieme, senų medžių alėjoje. Čia Dalė šiuo metu kas rytą randa kazlėkų, grūzdų, paliepių. Šias gamtos gėrybes moteris atiduoda virtuvės šeimininkei, kuri ruošia pietus įstaigos gyventojams.

„Niekur toli nereikia eiti, štai po kieme pastatytu batutu vaikams ir dabar matau kazlėkų. Surinksiu juos, bus bent padažui per pietus“, – šypsosi pakalbinta pensinio amžiaus savanorė.

Ši vasara iš jos pareikalavo daug laiko dirbant ką tik veikti pradėjusiame socialinių paslaugų centre. Nuo birželio čia visos pašnekovės dienos praėjo tvarkant įstaigos aplinką.

Anksčiau tokiu metu moteris nešina krepšiais jau siausdavo po Panevėžio rajono miškus. Visi Dalės draugai ir bičiuliai žino jos aistrą grybauti, o ypač laukia panevėžietės raugintų grybų. Tai – firminis pašnekovės patiekalas.

„Raugti galima visų rūšių grybus. Išvirtus juos šiek tiek nusunkiame ir pradedame sluoksniuoti kibire ar kitoje didesnėje talpykloje“, – savo receptą nuo pradžių dėsto D. Oniūnienė.

Kiekvieną grybų sluoksnį moteris pabarsto šaukštu druskos, deda juodųjų serbentų, krieno lapų, krapų, česnako skiltelių ir miško aviečių šakelių su lapais. Pastarasis ingredientas esą veikia kaip aspirinas ir neduoda veistis pelėsiui.

„Susluoksniavusi grybus uždengiu marle ir uždedu dangtį, jį prispaudžiu akmeniu. Visa masė turi būti apsemta susidariusio skysčio. Jei jo sumažėja, reikia papildomai užpilti sūdyto vandens“, – sako grybautoja.

Taip sluoksniuoti, anot jos, galima, kol užpildoma talpykla. Grybai išrūgsta per mėnesį.

„Po mėnesio grybus sudedu į stiklainius ir palieku šaltai: rūsyje ar šaldytuve. Galima laikyti visą laiką ir kibire, tik tada reikia retkarčiais išplauti marlę bei stebėti, kad viršuje būtų skysčio“, – teigia pašnekovė.

Rauginti grybai, anot jos, nebūna sūrūs. Jų plauti prieš tiekiant ant stalo nereikia.

Exit mobile version