Sezamų aliejus yra lengvos konsistencijos ir salstelėjusio skonio. Jame yra vitaminų, cinko ir ypač daug kalcio. Dėl to jį sėkmingai vartoja osteoporozės, širdies ir kraujagyslių ligų profilaktikai.
Sezamų aliejumi galima pagardinti salotas, jo patartina pilti į padažus. Nuo senų laikų jį naudojo kosmetologijoje. Šiais laikais jo deda į minkštinamąsias ir valomąsias kosmetines priemones.
Sėmenų aliejus turėtų paįvairinti būsimų mamų racioną: jame yra labai daug omega-3 rūgščių, būtinų mažylio galvos smegenų vystymuisi. Taip pat įrodyta, kad vartojant šį aliejų 40 proc. sumažėja insulto tikimybė.
Sėmenų aliejus naudojamas gaminant salotas, juo pagardinama košė, virtos bulvės.
Kukurūzų aliejuje esantis vitaminų kompleksas saugo virškinimo traktą ir mažina cholesterolį. Nerafinuotas aliejus nuo seno liaudies medicinoje vartojamas sergant migrena, sloga ar astma. Kulinarijoje aliejus dažniausiai naudojamas kepiniams.
Šis aliejus prieš kelis amžius buvo tiekiamas tik ant karalių stalo. Jis yra specifinio aromato ir pikantiško skonio, todėl puikiai tinka salotoms ruošti. Kepiniai su šiuo aliejumi būna puresni ir ilgiau nežiedėja. Liaudies medicina jį rekomenduoja sergantiesiems virškinimo sistemos, širdies ir kraujagyslių, peršalimo ligomis.
Alyvuogių aliejus laikomas pačiu naudingiausiu iš visų aliejų. Jis reguliuoja kraujo spaudimą, gerina virškinimo trakto ir širdies darbą. Tyrimo išvados – reguliariai vartojant alyvuogių aliejų kelis kartus sumažėja krūties vėžio rizika. Naudojant išoriškai pasižymi dezinfekuojamosiomis savybėmis, jauninamuoju poveikiu.
Dėl gausaus baltymų, pektinų ir seleno kiekio moliūgų aliejus gerina inkstų, šlapimo pūslės darbą. Vartojant kartu su alyvuogių aliejumi poveikis sustiprėja. Šis aliejus dažniausiai naudojamas salotoms. Šildyti nerekomenduojama, nes praranda naudingąsias savybes. Laikyti jį reikia gerai užsuktą vėsioje vietoje.
Pats brangiausias pasaulyje aliejus gaunamas iš Šiaurės Afrikoje augančio argano. Jis yra malonaus riešutų skonio ir tinka salotoms gardinti, daržovių, mėsos, žuvies patiekalams. Saugo širdies ir kraujagyslių sistemą, stiprina imunitetą. Dėl gausaus vitamino E kiekio arganų aliejaus dedama į jauninamuosius kremus ir kaukes.
Jame 5 kartus daugiau nei alyvuogių aliejuje yra vitamino E. Šis aliejus labai gerai pasisavinamas. Padeda esant organizmo intoksikacijai, teigiamai veikia nervų sistemą. Kedrų aliejų skiria maitinančioms motinoms, taip pat nusilpusiems vaikams.
Prancūzijoje šį aliejų gydytojai skiria aterosklerozės profilaktikai. Laikomas ilgiau jis nepraranda skaidrumo ir nesugeria kitų kvapų. Jo pilama į marinatus, majonezus, įvairius padažus.
Šis aliejus yra malonaus riešutų skonio ir aromato. Viename šaukšte aliejaus yra paros vitamino E norma. Jis ypač būtinas moters organizmui.
Vynuogių aliejaus galima pilti į mėsos ir žuvies marinatus. Keptos jame daržovės įgauna pikantiško skonio ir ypatingą kvapą. Dėl antioksidantinių ir regeneracinių savybių aliejus naudojamas kosmetologijoje.