Site icon sekunde.lt

2020-ieji metai: skandalai ir išgyvenimo pamokos (II dalis)

Neabejotinai svarbiausiais 2020-ųjų įvykiais tapo visuomenės gyvenimą ir įprastą tvarką keičiantys reiškiniai: koronaviruso pandemija ir Seimo rinkimai. Iš vienos skausmingai vaduojamės jau visus metus, kito pasekmėms pamatyti turime dar ketverius.

Dabar net sunku patikėti, kad metų pradžioje užsikrėtusieji koronavirusu buvo skaičiuojami vienetais, vėliau – po keliolika per dieną, dabar – daugiau nei po 3000 kasdien. Per Velykas keistai atrodė prie įvažiavimo į miestus kelių išsirikiavę pareigūnai. O Kūčias valgyti tėvams be vaikų, šiems – be senjorų tėvų, su Kalėdomis sveikinti telefonu, internetu ir tiesiog likti namuose tapo savaime suprantama.

Vis dėlto tame nežinomybės ir baimės dėl sveikatos, gyvybės, ateities sūkuryje būta ir nemažai šviesos. Kitaip, bet atšvęstas Panevėžio gimtadienis, pirmą kartą panevėžiečiai sutarė, kad jų kalėdinė eglė išties nuostabi. Kaip įprastai mieste toliau plušo statybininkai, kelininkai, virė ginčai, ko iš tiesų Panevėžiui reikia – dabartinio „Garso“ ar jo vietoje ambicingojo menų centro, politikai varstė STT duris, o prokurorai vienus tyrimus pradėjo, kitus nutraukė. Bylinėtis teko netgi pačiam buvusiam Panevėžio STT vadui ir eksparlamentarui Povilui Urbšiui, šįkart atsidūrusiam kitoje barikadų pusėje – teisiamojo suole.

Taigi nueinančiais 2020-aisiais vis bandėme gyventi audringai, bet kaskart tekdavo sustoti atsitrenkus į galingojo koronaviruso užkardus.
2021-uosius pasitinkame su nauja viltimi – per Kalėdas Lietuvą pasiekusi vakcina virto savotišku laisvės simboliu.

Liepa

Teismą pasiekė pirmasis verslo skundas dėl nuostolių, patirtų pavasarį įvedus karantiną. Panevėžyje veikianti Aukštaitijos implantologijos klinika siekia iš valstybės prisiteisti 70 tūkst. eurų žalą. Įmonė kaltina Vyriausybę dėl beveik tris mėnesius trukusių draudimų teikti paslaugas. Atsakove šioje byloje patraukta Sveikatos apsaugos ministerija. Šiuo metu byla tebenagrinėjama Vilniaus apygardos administraciniame teisme.

***
Lietuvos aukščiausiasis teismas (LAT) padėjo tašką panevėžietės buvusios teisėjos Vaivos Savickienės byloje, pripažindamas Specialiųjų tyrimų tarnybą ir prokurorus gerokai perlenkus lazdą. Neskundžiama LAT nutartimi V. Savickienei valstybė turi sumokėti 50 tūkst. eurų neturtinės žalos už nepagrįstą baudžiamąjį persekiojimą. LAT konstatavo, kad tuometės Panevėžio apygardos administracinio teismo teisėjos V. Savickienės „baudžiamasis persekiojimas buvo pradėtas ir atliktas nepagrįstai ir neteisėtai, dėl ikiteisminio tyrimo ir prokuroro klaidos teisiškai kvalifikuojant faktinius veiksmus ieškovei neteisėtai buvo inkriminuoti nusikalstami veiksmai ir ji teismo buvo neteisėtai nuteista dėl veiksmų, kurie nėra nusikalstami.“

***
Subliūško ir dar vienas itin garsiai Panevėžio STT pareigūnų ir prokurorų 2018-aisiais pradėtas ikiteisminis tyrimas. Nenustačius, kad buvo padarytos nusikalstamos veikos – piktnaudžiavimas ir prekyba poveikiu, 2020-ųjų liepą prokuratūra panaikino įtarimus Panevėžio merui Ryčiui Račkauskui, jo patarėjai Gintarei Maskoliūnienei bei jos tėčiui Gintarui Jurgėlui.
Vyriausioji tarnybinės etikos komisija, įvertinusi jai perduotą prokurorų surinktą medžiagą, nerado net pagrindo pradėti tyrimą dėl R. Račkausko. Komisija pabrėžė, jog įstatymo pažeidimas negali būti įrodinėjamas „prielaidomis, spėlionėmis, hipotezėmis“.

***
Panevėžyje intensyviai tvarkomos viešosios erdvės – Savivaldybė su statybų bendrovėmis pasirašė Senvagės rekonstrukcijos rangos darbų sutartį, taip pat sutartį ir dėl Bendruomenių rūmų prieigų sutvarkymo, tvarkomas Skaistakalnio parkas, pradėta rekonstruoti istorinė poeto Juozo Čerkeso-Besparnio sodyba. Rugpjūtį pradėtos rekonstruoti Vasario 16-osios ir Elektros gatvės. Dalį darbų Vasario 16-osios gatvėje sustabdė atrastos dar vienos senosios miesto kapinės.

Rugpjūtis

Pernai Vilniaus Našlaičių kapinėse rasti partizano Juozo Streikaus-Stumbro palaikai iškilmingai palaidoti Panevėžyje. Už Lietuvos laisvę gyvybę paaukojęs partizanas amžino poilsio atgulė Kristaus Karaliaus katedros kapinėse šalia šeimos narių. Simboliška, kad jo palaikai palaidoti rugpjūčio 16-ąją – likus dienai iki J. Streikaus-Stumbro 58-ųjų tragiškos mirties metinių.

***

Panevėžio miesto savivaldybė pateikė paraišką gauti europinę paramą kompleksinio centro neįgaliems vaikams – Harmonijos namų statyboms Rožyno mikrorajone. Tai sukėlė nemenką vietos bendruomenės pasipiktinimą. Gyventojai tvirtina norintys išsaugoti žaliąją erdvę prie savo namų. Savivaldybė motyvuoja, jog įstaiga neįgaliems vaikams būtų statoma pačiame 1,5 ha pušyno pakraštyje ir teužimtų 29 arus. Neįgalius vaikus auginantys tėvai su viltimi laukia Harmonijos namų ir nesupranta, kodėl kilo toks pasipriešinimas. Taškas šioje istorijoje dar nepadėtas – šiuo metu tebevyksta Savivaldybės pateiktos paraiškos vertinimas.

Rugsėjis

Neeiliniais metais kitoks ir miesto gimtadienis. 517-ąją sukaktį Panevėžys pasitiko šūkiu „Miestas prie upės švenčia!“ – gimtadienio renginiai pirmą kartą vyko išskaidyti po parkus, lankytojai buvo registruojami, neliko vieno ryškiausių šventės akcento – eisenos per miestą.

Spalis

Visą spalį truko unikalus projektas „Panevėžys kviečia“. Meniški rudens savaitgaliai atnaujintose miesto erdvėse – parkuose, „Ekrano“ marių pakrantėje – kilnojamame peršviečiamame kupole miestui suteikė naujų spalvų ir pritraukė nemažai žiūrovų. Šią per karantiną kilusią tradiciją planuojama tęsti.

***
Neabejotinai karščiausias metų įvykis po koronaviruso – Seimo rinkimai. Kai kuriems politikams jie baigėsi netikėtai. Dvi kadencijas Seime dirbęs Povilas Urbšys jau po pirmojo turo liko už borto. Panevėžys į Seimą išsiuntė valstietį Panevėžio vicemerą Deividą Labanavičių, jo partinę kolegę Guodą Burokienę ir šį kartą į rinkimus nebe su valstiečiais, kaip kad prieš ketverius metus, o su konservatoriais ėjusį Bronislovą Matelį.

Lapkritis

Panevėžio rajono savivaldybė COVID-19 žemėlapyje nusidažė raudona spalva, žyminčia grėsmingai didėjantį susirgimų koronavirusu skaičių. Netrukus ja pasekė ir miestas. Koronavirusui sparčiai plintant, šalyje antrą kartą paskelbtas karantinas.

***
Bene pirmą kartą Panevėžyje neverda ginčai dėl kalėdinės eglės grožio. Panevėžiečiai sutaria šįmet turintys vieną gražiausių šalies eglių – 18 metrų aukščio, elegantišką ir baltą kaip sniegas. Jai puošti panaudota per 66 tūkst. šviesos diodų. Tik ja grožimasi daugiau nuotoliniu būdu nei realiai. Dėl COVID-19 pandemijos eglės įžiebimo ceremonija vyko virtualiai. Nors ją stebėti buvo galima tiesioginės transliacijos metu, vis dėlto nemažas būrys panevėžiečių neištvėrė ir, nepaisydami siaučiančio koronaviruso, susirinko į aikštę.

Gruodis

Koronavirusas įsisiautėjo visu smarkumu. Per parą nustatoma po daugiau nei 3000 naujų ligos atvejų. Grėsmingai išaugo mirtingumas. Jau naujoji valdžia įvedė griežtus apribojimus: uždaryta dalis verslų, įvestas draudimas ne tik susitikti daugiau nei vienam šeimos ūkiui, bet ir be rimtos priežasties keliauti tarp savivaldybių. Likus savaitei iki Kalėdų prie įvažiavimų į miestus išdygo policijos postai, tūkstančiai vairuotojų sugrąžinti atgal, būriai nubaustų. Šventės – vėl tik šeimose.
Ligai guldant ir medikus, Respublikinė Panevėžio ligoninė pradėjo ieškoti savanorių.

***
Antrąją Kalėdų dieną Lietuvą pasiekė ypatingas siuntinys – „BioNTech“ ir „Pfizer“ sukurta vakcina nuo koronaviruso. Respublikinei Panevėžio ligoninei teko 975 dozės. Per dieną spėta paskiepyti 850 ligoninės darbuotojų, likusios dozės išdalytos regioninėms Panevėžio ir Utenos apskričių ligoninėms.

***

Panevėžio apygardos prokuratūrai nuo 2013-ųjų vadovavusi Nida Grunskienė užkopė karjeros laiptais – paskirta generaline prokurore. Gruodžio 30-ąją planuotą jos priesaikos ceremoniją teko atidėti N. Grunskienei susirgus koronavirusu. Ceremonija planuojama sausio viduryje.

Exit mobile version