Site icon sekunde.lt

Medikus stulbina padauginusiųjų alkoholio antplūdis

Po švenčių – girtų pacientų antplūdis

Priklausomybę nuo alkoholio gydantiems medikams pirmoji metų savaitė buvo įtempta – sulaukta kaip niekada daug pacientų. V. Bulaičio nuotr.

 

Priklausomybę nuo alkoholio gydantiems Panevėžio medikams pirmoji metų savaitė buvo įtempta – sulaukta kaip niekada daug pacientų.

Respublikinio priklausomybės ligų centro Panevėžio filialo laikinojo direktoriaus Dariaus Mačiulio teigimu, stacionaras, kuriame yra 24-ios lovos, buvo užpildytas per pusantros paros ir dabar įstauga nebeturi nė vienos laisvos vietos – žmonės rašomi į eilę. Ypač daug pacientų sulaukta trečiadienį. Tądien į medikus kreipėsi daugiau nei 20 pacientų, per šventes gerokai padauginusių alkoholio.

„Per savo ketverių metų darbinę veiklą šiame centre nesu matęs tokios dienos“, – sako D. Mačiulis.

Pagal nustaytą tvarką gydytojo konsultacija turėtų trukti 45 minutes, tad per 8 darbo valandas gydytojas turėtų priimti 10–12 žmonių. Tačiau į filialą po švenčių užplūdus nemažai iš anksto neužsiregistravusių pacientų, medikams darbo krūvis padvigubėjo – susidarė eilės, buvo ir nepatenkintų.

„Galėtume neužsiregistravusiųjų nepriimti, bet iš žmogiškai stengiamės, kad visi gautų pagalbą“, – sako vadovas.

Jo teigimu, neretai nutinka, jog iš anksto nepasiskambinusieji prašyti pagalbos į Panevėžį atvyksta iš kitų miestų.

„Stengiamės pažiūrėti lanksčiai. Svarbiausia, kad žmonės kreipiasi, ieško pagalbos, negalime numušti jam noro gyventi blaiviai. Jeigu pasakysim, kad atvyktų po savaitės, jam po tiek laiko gal ir to noro gydytis nuo priklausomybės nebebus“, – pastebi D. Mačiulis.

D.Mačiulis teigia per savo ketverių metų darbinę veiklą Prilklausomybės ligų centre Panevėžyje nėra matęs tokio pacientų antplūdžio. V. Bulaičio nuotr.

Draudimai problemos neišspręs

Filialo vadovą stebina, kad nemažai pacientų į Priklausomybės ligų centrą Panvėžyje kreipėsi ir tarpušvenčiu.

Pasak D. Mačiulio, dažniausiai tuo laiku skyrius ištuštėdavo, o žmonių srautas išaugdavo tik po švenčių. Šį kartą tarpušvenčiu stacionarinis skyrius buvo užpildytas 70–80 procentų. D. Mačiulio nuomone, tokį anplūdį lėmė ne vienas faktorius.  Tarp besikreipusiųjų pagalbos būta nemažai šventėms sugrįžusių ir vėl išvykti susiruošusių emigrantų, per viešnagę pavartojusių daugiau alkoholio.

„Gal mūsų paslauga nebėra tokia stigma kaip anksčiau kad būdavo, kai žmonės gėdydavosi į tokius centrus eiti, ieškodavo pagalbos kažkokiose privačiose gydymo įstaigose? Dabar keičiasi požiūris ir žmonės drąsiau ieško pagalbos“, – pastebi D. Mačiulis.

Į Priklausomybės ligų centrą pagalbos kreipiasi įvairaus amžiaus žmonės. Vis tik didžioji dalis pacientų 30–50 metų amžiaus.

Po Naujųjų įsigalioję nauji reikalavimai prekybai alkoholiu, D. Mačiulio nuomone, problemos neišspręs. Anot jo, ir pati Sveikatos apsaugos ministerija akcentuoja, jog draudimai daugiau orientuoti į jaunąją kartą.

„Žvelgiant į ateitį, tie sprendimai gal padės jaunimui netapti priklausomais, bet dėl vyresniųjų šią problemą jau turinčių pacientų – abejočiau“, – svarsto filialo vadovas.

Gydymas ilgės

Žmonės į priklausomybės ligas gydančius medikus kreipiasi įvairios pagalbos. Vieni dėl to, kad nebegali sustoti, kiti ieško tolimesnio gydymo. Pasak D. Mačiulio, dažnai pasitaiko, kad stacionare gydęsis ir namo išleistas žmogus jaučia vėl atkrisiantis ir ieško ambulatorinės pagalbos, medikamentinio gydymo.

Išblaivinimas lašine yra tik paslaugos dalis, tačiau, pasak laikinojo vadovo, nėra taip, kad žmogus atvažiavo, gavo paslaugą ir išvažiavo.

„Jeigu žmogus kategoriškai nebenori tęsti gydymo, niekas prievarta ir negydys. Neturime teisės jo laikyti. Bet gydytojai akcentuoja, kad organizmo išvalymas tėra trumpalaikė pagalba, reikalingas tolesnis gydymas“, – teigė D. Mačiulis.

Respublikinio priklausomybės ligų centro Panevėžio filialas šiemet planuoja pradėti teikti ir psichosocialinę reabilitaciją. Tuomet gydymas iš viso truktų 28 dienas. Pacientui būtų teikiamas ne tik medikamentinis gydymas, su juo dirbtų ir psichologas, ir socialinis darbuotojas, psichiatras, terapeutas. Tokia paslauga Panevėžyje dar niekada nebuvo teikta.

„Po 10 dienų gydymo grįžus į tą pačią aplinką rezultatai gali ir nebūti džiuginantys, o per 28 dienas padedant specialistams tą gyvenimo įprotį gal pavyktų pakeisti“, – sako D. Mačiulis.

 

Exit mobile version