Site icon sekunde.lt

Panevėžio rajone dygsta knygų nameliai

Piniavos gyventojai dalijasi įvairiausiomis knygomis. Namelyje netrūksta romanų, poezijos rinkinių, mokslinės literatūros. T. Šiaudinio nuotr.

Šalia Piniavos gyventojų bendruomenės pastato stovintis nedidelis namelis – netradicinė biblioteka, kur knygomis dalytis gali patys gyventojai. Čia piniaviečiai atneša perskaitytas knygas ir išsirenka iš kitų paliktųjų.

Šios idėjos iniciatorius Piniavos bendruomenės pirmininkas Zigmantas Babilas pasakoja panašių projektų matęs anksčiau. Kilus minčiai pastatyti knygų namelį ir savame krašte, piniavietis kreipėsi į vietinį meistrą, o šis parūpino reikalingų medžiagų, padėjo suprojektuoti statinį ir įgyvendinti idėją.

Dabar bendruomenės pirmininkui žmonės dėkoja, kad po darbo ar neturėdami laiko nueiti į biblioteką gali greitai pasiimti knygą iš namelio.

Randa, ko nebėra bibliotekose

Anot Z. Babilo, rūpintis tokia netradicine bibliotekėle nesudėtinga. Namelis turi dureles, kurios automatiškai užsidaro, todėl į vidų nei prilyja, nei prisninga ir knygos nuo prasto oro nenukenčia. Niokoti knygų namų irgi niekam nekyla rankos.

„Nei kas laužo, nei daužo, jokių vandalizmo atvejų nepasitaikė“, – džiaugiasi bendruomenės pirmininkas.

Jei nori, iš namelio pasiimtas knygas žmonės gali pasilikti sau. Z. Babilas pasakoja, kad pirmas knygas iš namų atnešė pats – parodė pavyzdį, o tada gyventojai patys ėmėsi pildyti bibliotekėlę. Joje knygų nuolat daugėja.

Piniavos gyventojai dalijasi įvairiausiomis knygomis. Namelyje netrūksta romanų, poezijos rinkinių, mokslinės literatūros. Yra ir skirtosios vaikams. Piniavietė Virginija sako čia randanti knygų, kurių bibliotekose aptikti jau sunku, pavyzdžiui, rašytojo Juozo Baltušio kūrybos. Ji pati dažnai skaito knygas iš namelio ir palieka jame savų.

Ne veltui netradicinę bibliotekėlę puošia užrašas „Piniaviečiai piniaviečiams“. Taip žmonės skatinami dalintis perskaitytomis knygomis. T. Šiaudinio nuotr.

Idėja plinta

Pagrindinė tokio namelio idėja – priglausti senas, jau perskaitytas knygas. Taip žmonės skatinami jų ne išmesti, bet pasidalinti su kitais. Ne veltui netradicinę bibliotekėlę puošia užrašas „Piniaviečiai piniaviečiams“.

Anot Z. Babilo, Piniavoje veikia labai šauni biblioteka, o namelis su ja nekonkuruoja. Žmonės į jį atneša, kas patiems nelabai reikalinga. Taip išlaikoma pagarba knygoms. Be to, naudotis namelio paslaugomis galima visą parą.

Dar viena tokia netradicinė bibliotekėlė prieš keletą mėnesių išdygo ir Raguvos miestelio aikštėje. Tai antrasis knygų namelis Panevėžio rajone. Šios iniciatyvos pagrindinė organizatorė Raguvos gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja Rita Karpavičienė. Prie idėjos įgyvendinimo prisidėjo ir kiti Raguvos bendruomenės nariai. Šį projektą lydi šūkis „Skaitykime – mėgaukimės – dalykimės!“

Exit mobile version