Dailės galerijoje – Aukštaitijos krašto tautodailės paroda

Dailės galerijoje – Aukštaitijos krašto tautodailės paroda

Balandžio 7 d. 12 val. Panevėžio miesto dailės galerijoje vyks parodos „Tradicijos ir dabarties ryšys: Panevėžio krašto tautodailė“ atidarymas. Parodoje savo darbus pristatys tautodailininkai iš Anykščių, Biržų, Kupiškio, Pasvalio, Panevėžio, Rokiškio ir Ukmergės.

„Krašto tautodailės parodos Dailės galerijoje rengiamos nuo 1990 metų. Jose vaizdžiai matyti, kaip regiono tapatumas atsiskleidžia tradicinėje kūryboje. Be to, dabartiniame gyvenime pastebimas tamprus ryšys tarp tautodailės ir amato bei verslumo, tad šios parodos sulaukia itin didelio įvairaus amžiaus lankytojų dėmesio“, – sakė Panevėžio miesto dailės galerijos direktorius Egidijus Žukauskas.

Parodoje pristatoma visų tautodailės žanrų įvairovė: medžio drožyba, akmens skulptūros, tapyba, grafika, kalvystės, keramikos, odos, veltinio darbai, audiniai, mezginiai, juvelyriniai dirbiniai, karpiniai, pynimai iš vytelių ir floristiniai paveikslai. Taip pat lankytojai išvys paprotinių menų dirbinius: šiaudinius sodus, verbas, margučius.

Šių metų Aukštaitijos tautodailės parodos tema – tradicijos ir dabarties ryšys.

„Tautodailininkų tikslas – puoselėti tradiciją, bet nūdienos įtakos ne visada pavyksta išvengti. Patyrę meistrai puikiai žino tautodailės kanonus, tuo tarpu naujokai linkę į interpretaciją,“ – sakė Lietuvos tautodailininkų sąjungos Panevėžio skyriaus pirmininkas Saulius Kronis.

Šiuolaikinės medžiagos diktuoja ir kitokią tautodailės stilistiką. Prislopintas tradicines spalvas kartais keičia ryškesnės, nes dabarties žmogus gyvena intensyvioje vizualinėje aplinkoje. Vis dėlto

parodos teminiai motyvai, spalvų paletė, raštų ornamentika, formų pobūdis, atlikimo technika rodo tvirtą ryšį su ilgaamžėmis tautodailės šaknimis.

„Greta jau daugelį metų aktyviai kuriančių tautodailės meistrų atsiranda nauji vardai. Pradedantieji kūrėjai renkasi sudėtingesnį žanrą, pavyzdžiui, kalvystę. Be to, šiemet parodoje pirmąkart eksponuojami moksleivės medžio drožybos darbai – prieverpstės ir dėžutė. Džiugu, kad jaunas žmogus ne tik jaučia tradicinę ornamentiką, bet ir suvaldo rankoms sunkiau paklūstančią medžiagą“, – sakė Panevėžio krašto tautodailininkių bendrijos vadovas S. Kronis.

Paroda „Tradicijos ir dabarties ryšys: Panevėžio krašto tautodailė“ veiks iki balandžio 29 dienos. Uždarymo dieną, 12 valandą, vyks parodos aptarimas.

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų