Mobilūs nameliai: 4 žingsniai, kuriais užtikrinsite kokybišką jų priežiūrą

Mobilūs nameliai: 4 žingsniai, kuriais užtikrinsite kokybišką jų priežiūrą

Natūralumu ir gamta alsuojantys mobilūs nameliai iš medžio gali tapti nepakeičiama poilsio vieta vasarą ir puošmena Jūsų sodo sklype kitais metų laikais. Tačiau, svarbu nepamiršti, kad jų, kaip ir bet kokio kito tipo namelių priežiūra – tiesiog būtina. Kaip ir bet kuri kita natūrali medžiaga, mediena yra gera puvinio, miltligės ir pelėsio augimo terpė, o klimato kaita ir padidėjusi drėgmė šiems organizmams suteikia geresnes augimo sąlygas. Specialistų nuomone, mobilūs nameliai puikią būklę išlaikys ilgus metus, jei užtikrinsite keturis esminius jų priežiūros žingsnius.

Mobilūs nameliai: kiek kainuoja jų priežiūra?

Nesunku suprasti, jog kaip ir bet kurio kito darbo kaina, mobilaus namelio priežiūros kaina priklauso nuo kelių esminių faktorių. Visų pirma, bene didžiausią įtaką šiai kainai turi namelio dydis. Antra, kainai ne mažiau svarbu ir tai, kokias priemones vasarnamio priežiūrai nuspręsite pasirinkti. Galutinę darbų kainą apskaičiuosite nuspręsdami, ar tai atliksite patys, ar samdysitės profesionalus, kurie už jus atliks šį darbą. Remiantis bendra praktika, samdant specialistus darbų kaina išauga apie 50 %.

Taigi, norint apskaičiuoti savo mobilaus namelio fasado priežiūros išlaidas, rekomenduojame pradėti nuo jo išorinių sienų ploto skaičiavimo. Žinodami tikslų sienų plotą, galite nesunkiai apskaičiuoti reikalingų įrankių kiekį, naudojamų medžiagų kiekį bei kitas darbo sąnaudas.

1 žingsnis: įvertinkite savo mobilaus namelio būklę

Kiekvieną pavasarį, prieš pradedant medinio fasado atnaujinimo darbus, reikėtų gerai įvertinti medinio namelio būklę. Mobilūs nameliai bus įvertinti profesionaliai, jei neapsiribosite vien jų išvaizda ir skirsite daugiau dėmesio sandarumui bei konstrukcijų būklės įvertinimui. Tai padės ne tik planuoti būsimus darbus, bet ir išvengti būsimų problemų, kurios vėliau gali kainuoti ne mažai papildomų išlaidų.

2 žingsnis: reguliariai plaukite mobilaus namelio fasadą

Nesvarbu, ar planuojate atnaujinti mobiliojo namo fasado spalvą, rekomenduojame jį reguliariai plauti kiekvieną pavasarį. Tokiu būdu mobilūs nameliai geros išvaizdos išliks ilgesnį laiką, o į jų išvaizdos atnaujinimą teks investuoti gerokai mažiau. Specialistų teigimu, reguliariam fasado plovimui sprecialios priemonės reikalingos nėra, tam galima naudoti paprastą muilą ir vandenį.  Jei fasadą planuojate dažyti po plovimo, nepamirškite, kad šį darbą galima atlikti tik visiškai išdžiūvus medienai.

Jei pastatyto medinuko spalva nebuvo atnaujinta jau kelerius metus iš eilės ir planuojate jį perdažyti, tikėtina, kad ir ant fasado rasite dėmių – vietų, kur labai pasikeitė medienos spalva. Tokiu atveju prieš plaunant fasadą ypač rekomenduojame šių dėmių atsikratyti, nes vėliau, padengus namelį ant ratų dažais, jos gali turėti įtakos būsimai spalvai. Šias dėmes nesunkiai pašalinsite švitriniu popieriumi.

3 žingsnis: atnaujinkite spalvą

Kad mobilūs nameliai iš tiesų puoštų sklypą ir būtų malonu juose apsistoti, rekomenduojame reguliariai atnaujinti spalvą. Svarbu žinoti, kad viena iš profesionalaus medinio namelio dažymo paslapčių – teisingai paruošta mediena namo sienoms. Medinio namelio ant ratų dažymas gali būti atliekamas tik tada, kai ant namo fasado nėra aliejinių dažų ar lako likučių sintetinių dervų pagrindu (juos reikia pašalinti). Mediniam nameliui būtinas ir reguliarus impregnavimas, nes namelio ant ratų fasado apdailai naudojama mediena yra nuolat veikiama saulės UV spindulių, dažnai pilkėja, o drėgmė, kuri keičia medienos struktūrą, sudaro puikias sąlygas atsirasti grybėliui ir pelėsiui.

Prieš dažant naujai pastatytą medinį namelį, rekomenduojame jo fasado nešlifuoti, tokiu būdu išgaunant geresnę apsaugą – dažai geriau įsigeria į medienos paviršių ir sustiprina medieną, tuo pačiu apsaugodami nuo vabzdžių, UV spindulių, įvairių pelėsių ir įtrūkimų, tad dažyti patį rąstinį namelį ant ratų yra prasmingiau.

Tam, kad būtumėte tikrai patenkinti savo namelio ant ratų išvaizda, renkantis dažus jo fasadui reikėtų pagalvoti ne tik apie jų spalvą, bet ir apie praktiškumą. Ypač svarbu žinoti, kad kuo tamsesnę ir ryškesnę spalvą pasirinksite, tuo daugiau saulės šviesos sugers mobilūs nameliai, o tai reiškia, kad greičiau karštomis dienomis įkais ir namo fasadas.

4 žingsnis: reguliariai tikrinkite, ar namelyje neapsigyveno kenkėjų

Nepriklausomai nuo to, ar planuojate dažyti fasadą, rekomenduojame kiekvieną pavasarį susitelkti į nuodugnią apžiūrą, kurios metu galėsite įvertinsite, ar namo konstrukcijose neapsigyveno kenkėjų. Tik taip užtikrinsite, kad šie nepažeis Jūsų namelio ant ratų konstrukcijų, o namelis išlaikys puikią išvaizdą bei bus patvarus ir sandarus.

Ant fasado aptikus pelėsių ar grybelio pėdsakų, rekomenduojame nieko nelaukiant su jais susidoroti specialių priemonių pagalba. Pavyzdžiui, kokybiškuose medienos konservantuose yra fungicidų, kurie įsigeria į medieną ir apsaugo ją nuo kenksmingų mikrobų. Tačiau svarbu pabrėžti, kad šie fungicidai nesudaro ant medienos paviršiaus apsauginės plėvelės, kuri būtina norint apsaugoti medieną nuo išorinių veiksnių, todėl būtina naudoti išorinius dažus, kad būtų užtikrintas medienos ilgaamžiškumas ir tvarumas.

Nepamirškite reguliariai valyti latakų aplink namelį, kontroliuoti ir stebėti vandens srautus bei galimus nuotėkius. Dėl visų šių dalykų gali kauptis drėgmė, kuri ne retai pažeidžia namo konstrukcijas, skatina pelėsių kaupimąsi ar pablogina bendrą mobilaus namelio būklę.

Galerija

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų