Rūkymo pavojai: kas lemia žalą, o kas – priklausomybę?

Rūkymo pavojai: kas lemia žalą, o kas – priklausomybę?

Su tabako dūmais įkvepiamos dervos, kenksmingos medžiagos lėtai alina rūkančiojo organizmą, sukelia įvairias ligas. Gydytojas toksikologas dr. Robertas Badaras įspėja, kad būna, kai žmonės rūkalais apsinuodija labai greitai ar net staiga.

Gydytojo teigimu, norėdami atpratinti vaiką nuo rūkymo tėvai neretai žengia klaidingą žingsnį – atžalą griežtai nubaudžia: liepia iš karto surūkyti visą cigarečių pakelį. „Toks sprendimas yra klaidingas ir nepateisinamas. Toks būdas atpratinti vaiką nuo rūkymo netgi žalingas, nes gali stipriai pakenkti sveikatai. Bausmė gali virsti rimtu apsinuodijimu, tad tėvai turėtų rinktis kitą būdą, kaip užkirsti kelią priklausomybei“, – teigia klinikinės toksikologijos gydytojas, Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Toksikologijos centro vadovas dr. R. Badaras.

Kuo anksčiau žmogus pradeda rūkyti ir kuo ilgiau rūko, tuo didesnę žalą patiria jo organizmas – didėja tikimybė susirgti plaučių, širdies ir kraujagyslių bei kitomis ligomis.

O kuo anksčiau rūkantysis atsisako cigarečių, tuo didėja jo šansai išvengti pavojingų ligų. Todėl ne tik gydytojai aiškina, kad mesti rūkyti – geriausias sprendimas.

Į organizmą – vienas kilogramas dervų

Bėda ta, kad rūkymas yra viena stipriausių priklausomybių. Tabako gaminiuose esantis nikotinas tiesiog pririša rūkantįjį prie cigarečių, nes aktyvuoja tam tikrą malonumų centrą smegenyse. Ilgai negavusios nikotino smegenys ima „reikšti pretenzijas“ – pradeda kamuoti abstinencijos sindromai: įtampa, nerimas, dirglumas, galvos skausmas. Šiuos pojūčius nuraminti norintis rūkalius vėl tiesia ranką prie cigarečių pakelio.

Taip per kelerius metus asmuo į save sutraukia ne vieną kilogramą dervų. Būtent dervos, o ne nikotinas yra pagrindinė sunkių ligų ir mirčių priežastis. Apskaičiuota, kad dėl tabako sukeltos žalos pasaulyje kas 6 sekundes miršta žmogus.

Vis dėlto dar ir šiandien ne visi gyventojai mato skirtumą tarp cheminių junginių, kurie išsiskiria kartu su cigarečių dūmais, visuomenėje apie rūkymą sklando daug mitų, nesugebama tinkamai įvertinti cigarečių sukeliamos žalos. Dėl to rūkantys panevėžiečiai vis dar vengia kreiptis pagalbos į Priklausomybės ligų centro specialistus.

O apie žalos grėsmę liudija moksliniai tyrimai: tabako dūmuose randama per 7000 cheminių junginių. Keli šimtai jų yra laikomi kenksmingais sveikatai. Apie 100 junginių yra patvirtinti kancerogenai. Ir, nors nikotinas sukelia priklausomybę, bet jis nėra priskiriamas prie kancerogenų.

Nikotinas prie cigaretės „pririša“ kas antrą

Toksikologas dr. R. Badaras atkreipia dėmesį, kad priklausomybę sukelia ir nikotinas, ir acto aldehidas – junginiai, susidarantys degant bet kokiems produktams. Anot gydytojo, nėra kiekybinio kriterijaus, kada žmogus tampa priklausomas nuo šių medžiagų. Pašnekovo duomenimis, net 53 proc. vos pabandžiusiųjų rūkyti tampa rūkaliais, garintojais po pirmo karto tampa 40 proc. žmonių. Tad garinimas, toksikologo vertinimu, yra ne mažiau pavojingas sveikatai. R. Badaras sako, kad pasitaiko atvejų, kai tenka gelbėti elektroninių cigarečių užpildais apsinuodijusius pacientus.

„Ne visada apskaičiuojama ir sukontroliuojama, kiek vienu metu organizmas gali atlaikyti įvairių kenksmingų veiksnių ir kada rūkymas gali baigtis ligoninėje. Perdozuoti nėra sunku, kaip gali atrodyti“, – įspėja gydytojas. Po apsinuodijimo gali likti liekamųjų reiškinių, komplikacijų.

Anot toksikologo, rūkalais apsinuodijusiems žmonėms dažniausiai pasireiškia pykinimas, sąmonė neprarandama.

Per metus nusineša per 8,7 mln. gyvybių

Dr. R. Badaras pažymi, kad kasdien rūkantys asmenys patiria nuolatinę apsinuodijimo būklę. Dėl to organizmas, ypač plaučiai, nuolat kenčia.

Ne veltui rūkymas yra priklausomybės nuo narkotikų rūšis, sukelianti daugiau sveikatos problemų ir mirčių nei visos kitos legalios ir nelegalios priklausomybę sukeliančios medžiagos kartu. Tai yra viena iš svarbiausių mirties priežasčių pasaulyje. Skaičiuojama, kad šis žalingas įprotis per metus pražudo per 8,7 mln. žmonių.

Visiems, kurie nori mesti rūkyti, gydytojas toksikologas dr. R. Badaras pataria kreiptis į Priklausomybės ligų centro filialą. Jis paaiškina, kad rūkymui įveikti taikomas medikamentinis gydymas, psichoterapinės programos, o specialisto konsultacija kelis kartus padidina sėkmės tikimybę.

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų