Vaiko priežiūra (Europos Parlamento nuotr.)

Svarbūs pokyčiai: į vaiko priežiūros atostogas bando įtraukti ir vyrus

Svarbūs pokyčiai: į vaiko priežiūros atostogas bando įtraukti ir vyrus

Planuojantys šeimą dažnai yra priversti rinktis tarp laiko artimiesiems ir karjerai. Europos Parlamentas (EP) šią savaitę per plenarinę sesiją Briuselyje pritarė priemonėms, kurios, tikimasi, padės lengviau suderinti darbą ir asmeninį gyvenimą.

Darbas ar vaikai – klausimas, su kuriuo susiduria ne viena šeima, planuojanti savo asmeninį gyvenimą. ES ėmėsi profesinio ir asmeninio gyvenimo pusiausvyros direktyvos pakeitimų, kurie, tikimasi, sumažins šiuos iššūkius.

Direktyvai pritarė 490 EP narių, nepritarė 82, o susilaikė 48. Ji įsigalios dvidešimtą dieną po jos paskelbimo ES oficialiajame leidinyje. Valstybės turės ją įgyvendinti per trejus metus.

„Ši direktyva yra investicija į lyčių lygybę ir teisingesnį atsakomybių padalijimą, – plenarinių posėdžių salėje sakė pranešėjas Davidas Casa (Europos liaudies partija, Malta). – Dabar moterys bus skatinamos dalyvauti darbo rinkoje ir panaudoti savo potencialą, o vyrai įgis didesnį vaidmenį auklėjant vaiką. Ši direktyva taip pat svarbi ir šeimos nariams, kurie rūpinasi vyresniais žmonėmis. Ji naudinga vyrams, moterims, šeimoms ir visai ekonomikai.“

Vienas svarbiausių numatomų pokyčių yra įpareigojimas valstybes užtikrinti, kad abu tėvai galėtų išeiti bent po du mėnesius neperleidžiamų vaiko priežiūros atostogų ir kad dėl to pernelyg nenukentėtų šeimos biudžetas. Šios atostogos nėra privalomos. Tos šalys, kurios jau dabar taiko pusmečio ar ilgesnes vaiko priežiūros atostogas, turės užtikrinti, kad jų laikotarpiu tėvai bent pusmetį gautų atlyginimą arba išmoką, sudarančią ne mažiau kaip 65 proc. bazinio atlyginimo.

Bent daliai ES valstybių bus aktuali ir kita naujovė – įteisintos apmokamos bent 10 dienų atostogos tėvams, gimus vaikui.

Tarp naujų priemonių numatomos ir papildomos penkių darbo dienų metinės atostogos asmenims, globojantiems sunkiai sergančius ar senatvės bėdų prispaustus giminaičius. Be to, dirbantys tėvai ir globėjai turės teisę prašyti lanksčių darbo sąlygų, pavyzdžiui, darbo nuotoliniu būdu arba lankstaus darbo grafiko. Svarstydami tokius prašymus darbdaviai turės atsižvelgti ne tik į savo išteklius ir veiklos pajėgumą, bet ir į darbuotojų specialiuosius poreikius.

„Šiandien EP, priimdamas šeimos ir darbo suderinimo direktyvą, siunčia gerą žinią visiems dirbantiesiems, ypač šeimoms, auginančioms vaikus, prižiūrinčioms pagyvenusius ir sergančius šeimos narius“, – EP plenarinių posėdžių salėje sakė europarlamentarė iš Lietuvos, Moterų komiteto pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė (Socialistai ir demokratai).

„Mes privalome įvertinti tai, jog Europa sensta, todėl palankesnės sąlygos derinti darbą ir asmeninį gyvenimą tikrai įgalintų tėvus daugiau dėmesio skirti savo šeimai ir paskatintų gimstamumą. Labai svarbu yra skatinti vyrus imti tėvo ir vaiko priežiūros atostogas, nes būtent tai padės įgyvendinti lyčių lygybę darbo rinkoje ir suteiks lygias galimybes moterims dirbti ir būti aktyvesnėms profesinėje veikloje“, – pridūrė lietuvių europarlamentarė.

V. Blinkevičiūtė pabrėžė, kad EP pozicija dėl šios direktyvos yra daugiau ambicinga nei valstybių narių. „Tačiau sveikinu tai, jog po ilgų derybų radome bendrą sutarimą“, – sakė ji ir pridūrė, kad labai svarbi nuostata yra darbo vietose kurti šeimai draugišką aplinką.

Kaip skelbiama EP puslapyje, 2017-aisiais ES dirbo 66,5 proc. moterų ir 78 proc. vyrų. Moterys daug dažniau dirba ne visą darbo dieną, kad galėtų pasirūpinti vaikais ar artimaisiais, be to, jų karjera dažnai būna su pertraukomis. Tai lemia, kad jų vidutinis darbo užmokestis ir senatvės pensija dažnai būna mažesnė nei vyrų.

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų