Fotografijos galerijos vedėjas S. laurinavičius prisipažino, jog paroda jam neįprasta - šalia jo nestovi nei autorė, nei jos atstovas.

Pažintis su Šiaurės Korėja – per objektyvą

Pažintis su Šiaurės Korėja – per objektyvą

Panevėžio miesto fotografijos galerijoje – išskirtinė galimybė susipažinti ir priartėti prie griežtosios Šiaurės Korėjos gyventojų kasdienybės. Unikalus fotografinis projektas „Korėjietiški sapnai“ sukvietė pasigrožėti kanadietės fotografės Nathalie Daoust eksponuojamais darbais.

Susirinkusiam būreliui meno mylėtojų parodos kuratorius, fotografijos galerijos vedėjas Sigitas Laurinavičius prisipažino, jog paroda jam neįprasta ne tik dėl užfiksuoto objekto – Šiaurės Korėjos – bet ir todėl, jog per atidarymą šalia nestovi nei autorė, nei jos atstovas. Susirinkę žmonės taip pat kuždėjosi, jog būtų smalsu pamatyti paslaptingą ir drąsią menininkę.

Pasak S. Laurinavičiaus, sužinojęs apie N. Daoust darbus suprato, kad tai turėtų būti patraukli, įtraukianti, kitokia, nors ne visiems lengvai įkandama kūrėja, negalinti gyventi be adrenalino.

Baigusi mokslus Kanadoje, moteris ėmė aktyviai keliauti po pasaulį ir fotografuoti tamsiąją, kitą žmonijos pusę. Jos ankstesniuose darbuose užfiksuota raudonųjų žibintų kvartalas, sujaukti viešbučių kambariai, nudistų bendruomenės ir kita.

N. Daoust kūryba labai stipriai socialiai angažuota ir nagrinėja žmogaus, kaip manipuliuojamo individo, reiškinį. Kituose fotografijų projektuose užfiksuotos akivaizdžiai surežisuotos akimirkos, dvelkiančios sadomazochistiniais elementais, kostiumais, dominuoja daug atviro kūno“, – kalbėjo S. Laurinavičius.

Pati fotografė yra pripažinusi, jog jai nėra svetimas vojarizmas. Visgi „Korėjietiški sapnai“ – visiškai kitoks projektas. Fotografijose palikta daug erdvės pamąstymams, kuriama aliuzija į retro laikotarpį, kviečiama ne atpažinti tam tikras, aiškias nuostatas, bet daugiau palyginti skirtumus, pajausti pasaulio įvairovę.

Galerija

Susižavėjo iškreipta realybe

Didelę karjeros dalį Nathalie Daoust praleido tirdama chimerišką fantazijų pasaulį: slaptą svajonių troškimą, norą atrodyti kitaip, peržengiant nusistovėjusias ribas ir taip pabėgant nuo realybės. Šį eskapizmo – sąmoningo atitrūkimo nuo gyvenimo tikrovės, aktualių visuomenės problemų vengimo – impulsą ji tyrinėja ir savo naujajame cikle „Korėjietiški sapnai“. Menininkė ciklą pradėjo kurti nuo 2016 metų. Juo stengiasi atskleisti ne konkrečių asmenų individualų pasirinkimą, o visos šalies priverstinio gyvenimo būdo nulemtą reiškinį. „

Mano, kaip menininkės, tikslas yra eksperimentuoti, plėsti fotografijos ribas, dirbti kitaip ir atrasti naujų išraiškos priemonių“, – prisistato fotografė..

Norėdama sustiprinti atitrūkimo nuo realybės įspūdį, N. Daoust fotografijose sąmoningai žaidžia spalvomis, apšvietimu, maskuoja detales, paversdama jas gerokai prislopintais ir faktinio tikroviškumo netekusiais fantazijų vaizdiniais.

Anot autorės, nuo pat pirmųjų fotografijos bandymų ją sužavėjo tai, kaip žmonės elgiasi skirtingose situacijose, nuolatinis jų noras gyventi sapnų pasaulyje. Dėl šios priežasties paroda ir įgavo pastarąjį pavadinimą.

Atskleidė tikrąjį veidą

Kanadietės N. Daoust nespalvotose nuotraukose užfiksuota nemaža dalis gyvenimo Šiaurės Korėjoje. Tam, kad galėtų išvažiuoti į griežtu diktatorišku režimu garsėjančią šalį, fotožurnalistė pusmetį naikino savo pėdsakus internete. Moteris ištrynė ne tik savo darbus, tačiau slėpė atvaizdą bei tapatybę.

Yra duomenų, jog N. Daoust į Šiaurės Korėją atvyko su suklastotu asmens tapatybės dokumentu, apsimesdama turiste iš Kinijos. Menininkė stengėsi susitapatinti su turistų grupe, kad nesukeltų įtarimo, atsivežė paprastą, juostinį fotoaparatą.

41-erių metų kūrėjai visgi pavyko nuplėšti paslapties šydą ir parodyti šalį, kuri, lyg koks kruopščiai sukurptas miražas, egzistuoja, regis, visai kitame laike.

Savo fotografijose ji siekia parodyti, kaip smarkiai yra manipuliuojama visa informacija Šiaurės Korėjoje, iki tol, kol esminiai faktai tampa nebeaiškūs ir nebeatitinka tikrovės.

Paroda po Panevėžio fotografijos galerijos skliautais veiks iki gegužės 5 dienos. Lankytojai fotografijose pamatys tikrąjį šios šalies veidą: nuo atrakcionų parko, kuris, nors ir kviečia linksmintis, yra neprieinamas, nes kainą sudaro bene pusė vidutinio atlyginimo, iki paties diktatoriaus Kim Čen Iro, vadovavusio net 17 metų ir kruopščiai slėpusio savo kilmę.

Komentarai

  • Pamenu pona, Sigita nuo mokyklos laiku. Kaip, nevykusi dailes mokytoja.

Rodyti visus komentarus (1)

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų