Pelėsiu pasidengęs maistas – pavojingas

Pelėsiu pasidengęs maistas – pavojingas

Pelėsis – pirmas pavojaus signalas, akivaizdus požymis, kad maisto kokybė yra suprastėjusi.

Apskritai pelėsis nekenksmingas, o kai kurios sūrių rūšys yra valgomos tik su pelėsiu.

Tačiau dažniausiai pelėsis parodo, kad tinkamiausias vartoti laikas jau pasibaigęs ir yra rizika apsinuodyti. Negalima valgyti apipelijusio maisto, nors, nuvalius pelėsius, produktas atrodo kokybiškas.

Ant tokių produktų aptinkama toksinus (nuodingas medžiagas) sintetinančių grybų. Produktai pasidengia gelsvu, žalsvu, melsvu grybų miceliu. Augdami grybai į aplinką, t. y. ant produktų, išskiria metabolitus. Pavojingiausi iš jų yra aflatoksinai.

Dėl jų poveikio sutrinka kepenų veikla, slopinamas ląstelių fermentų aktyvumas. Aflatoksinai turi kancerogeninių ir mutageninių savybių, t. y. gali sukelti vėžį. Tokių pat savybių turi ir yra pavojingi sveikatai grybų pelėsiai, kurie dauginasi stiklainiuose uogienių paviršiuje.

Grybo sporos yra pasklidusios mūsų aplinkoje. Patekusios ant maisto produktų, jos pradeda vystytis. Pelėsis gali augti ir esant žemai temperatūrai. Todėl kartais jis atsiranda ir šaldytuve.

Taigi nors maisto produkto kvapas geras ir skonis tinkamas, dar nereiškia, kad jame nėra patogeninių (apsinuodijimą sukeliančių) bakterijų. Štai kodėl tie, kurie stengiasi suvartoti maisto likučius, apsinuodija.

Daugelis maisto produktų pažymėti etiketėmis, kuriose nurodyta, iki kada galima juos vartoti. Jei vartojimo laikas baigėsi, tokį produktą reikia išmesti, net jei jis atrodo ir kvepia tinkamai.

O jei etiketėje parašyta „vartoti geriau iki“, vadinasi, tokį produktą galima vartoti ir ilgiau nei iki nurodytos datos, tačiau jo kokybė jau bus prastesnė. Užrašas „realizuoti iki“ reikalauja, kad tas produktas parduotuvėje būtų parduotas iki tam tikros datos.

Ką būtina žinoti

* Maistą laikykite tinkamuose induose. Patogiausia ir higieniškiausia kiekvieną produktą laikyti atskirai uždarame inde, kad žali produktai ir pagaminti patiekalai nebūtų kartu. Tam tinka ir specialus vyniojamasis celofanas.

* Maistui laikyti nenaudokite deformuotų, įtrūkusių indų. Į įtrūkimus patekusios bakterijos gali apkrėsti maistą.

* Atidarytą sulčių ar pieno pakelį padėkite į šaldytuvą. Nepasterizuotas pienas turi būti visada laikomas šaldytuve.

* Šviežių neplautų daržovių laikyti šaldytuve nebūtina, tačiau nuplautas ir paruoštas jas reikia laikyti vėsioje vietoje.

* Kiaušiniai namuose turi būti saugomi tik šaldytuve.

* Atidarytus vaisių ar daržovių konservus perdėkite į kitą (nemetalinį) indą, uždenkite ir laikykite šaldytuve.

  • Šviežių vaisių į šaldytuvą galite ir nedėti. Uogienė, marmeladas, džemas, juos atidarius, laikomi tik šaldytuve.

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų