V. BULAIČIO nuotr.

Užgavėnių persirengėliai gąsdino žiemą

Užgavėnių persirengėliai gąsdino žiemą

Vos stipresniu šaltuku paspaudusią žiemą Užgavėnių dalyviai jau veja lauk. Šūksniais, šokiais ir dainomis pavasario šaukėsi ir panevėžiečiai.

Sekmadienio popietę į Panevėžio miesto centrą, šalia Senvagės, būriais rinkosi smagiai nusiteikusios jaunos šeimos, močiutės su anūkais ir senjorų poros. Priešaky jų triukšmingai žygiavo minia čigonų, gydytojų, raganų, velnių ir kitų persirengėlių, kurie skelbė miestui žinią: atėjo Užgavėnės ir galima pradėti laukti šiltesnio metų laiko.

Jaunavedžiai pamiršo vardus

Šventė tradiciškai prasidėjo eitynėmis nuo kunigaikščio Aleksandro paminko. Spalvotą ir nuotaikingą paradą į renginio vietą prie Panevėžio bendruomenių rūmų vedė Kanapinis ir Lašininis.

Juos lydėjo vestuvininkais persirengę pagyvenusiųjų liaudies šokių kolektyvo „Gija“ nariai.

„Aš – Virginija, o čia mano vyras Meilutis. Nors dar rytoj galėsiu pasakyti, ar tikrai jo toks vardas“, – Sekundei.lt juokėsi tariam nuotaka, tik po minutės pauzės prisiminusi savo išrinktojo vardą, ir pasileido pasakoti, kaip gyvens, virs cepelinus po vestuvių.

V. BULAIČIO nuotr.

V. BULAIČIO nuotr.

Iš paskos jaunikio ir jaunosios žingsniavo du svotai – Rimas ir Vladas iš kolektyvo „Linas“. Šie vyrai kiekvienais metais išsiruošia į Užgavėnių siautulį. Apsirengia, kaip jie sakė, kas papuola po ranka. Madų šioje šventėje esą nereikia, užtenka baisios kaukės – kad žiema išsigąstų.

Pašnekovams iš dalies ir gaila buvo vyti taip ilgai lauktą šaltuką. Bet linksmieji svotai tvirtino, jog svarbiausia kartu smagiai praleisti laiką.

„Gana nemažai dalyvių miesto Užgavėnės sulaukia kiekvienais metais, ir šiemet renkasi gausiai. Gal daugiau svečių sulauksime prie Panevėžio bendruomenių rūmų“, – džiaugėsi Rimas.

Į šventę – su mažyliais

Su kaukėmis į linksmą šventę rinkosi ir pavieniai miestiečiai. Panevėžietė Rima su sūneliu Titu Užgavėnių rytą susikūrė savo persirengėlių kostiumus: mama tapo vilke, o jos atžala pasirinko Lašininio kaukę.

„Labai ilgai nesiruošėme – ryte pasidarėme kaukes ir išėjome į miestą, – tikino Rima. – Džiugu, kad šiemet mums pasisekė sudalyvauti Užgavėnėse – kartais to padaryti nepavyksta dėl panašiu laiku siaučiančio gripo. Mums labai įdomu lietuviškos tradicijos, o be to tai proga išeiti į lauką!“

Su dviem vaikais į šventę atėjusi Giedrė ir jos vyras Aurimas kalbėjo, kad pirmą kartą savo mažylius atvedė pažiūrėti lietuviško žiemos šventės. Ilgai užsibūti kaukių „puotoje“ šeima nežadėjo, po parado tėvai vaikus paleido pačiaužyti rogutėmis.

V. BULAIČIO nuotr.

V. BULAIČIO nuotr.

Persirengėlių siautulys

Visa triukšminga eisena, nešina Užgavėnių simboliu More, ilgesniam laikui apsistojo prie Bendruomenių rūmų. Čia šventės dalyvių laukė mugė, skanėstais viliojo gaspadinių ūlyčia.

Kultūros įstaigos prieigose būreliais į atskirus kiemelius susiskirstė jau minėti vestuvininkai, kortas metė čigonės, mainus organizavo žydeliai, konsultavo bankininkai, „lekarstvų“ siūlė daktarai, aptiekoriai – atsirado ir sielos terapeutų. Netoli įsikūrė ubagų gryčia, velnių ir raganų šventykla.

Buvo renkama gražiausia kaukė, vyko įvairūs žaidimai, šokiai. Kas skambiau savo dainomis išvarys žiemą, susirinkę kolektyvai varžėsi Kanapinio ir Lašininio chorų kovose.

Šie šventės personažai viso renginio metu tai viename, tai kitame persirengėlių kiemelyje stojo į tradicinę kovą. Tačiau kad ir koks riebus buvo Lašinio ginklas – kumpis, kelią pavasariui į žemę laimėjo Kanapinis. Šventę vainikavo Užgavėnių laužas.

Galerija

Komentarai

  • Džiugu,kad gana daug, gražiai persirengusių kolektyvai buvo labai geranoriški,linksmi.Oras gražus ,nelabai šalta.Truko arbatinės,kur galėtume išgerti arbatos nuo čiaudulio, nuo graudulio, nuo smirdulio nuo pirdulio.Kitais metais atvežkit keletą galingų termosų arbatos ,tai ir pagirdysit ir užsidirbsit.Baronkos buvo brangokos.

  • kur užgavėnių pagrindynis akcentas-blynai?

Rodyti visus komentarus (2)

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų