Kupiškio rajono apylinkės teismas penktadienį pradeda nagrinėti seksualinio priekabiavimu kaltinamo buvusio Panevėžio Juozo Miltinio teatro direktoriaus Lino Marijaus Zaikausko baudžiamąją bylą. "Sekundės" archyvo nuotr.

Skandalingai išgarsėjusiam teatro direktoriui Panevėžyje neatsirado teisėjo

Skandalingai išgarsėjusiam teatro direktoriui Panevėžyje neatsirado teisėjo

 

Panevėžio miesto apylinkės teismas nusišalino nuo baudžiamosios bylos, kurioje buvęs Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro direktorius Linas Zaikauskas kaltinamas dėl pasikėsinimo versti lytiškai santykiauti, nagrinėjimo.

Panevėžio miesto apylinkės teisme nagrinėti šią bylą buvo paskirta teisėja, teismo pirmininkės pavaduotoja Daina Vaidachavičienė. Jos nusišalinimo priežastimi tapo Panevėžio miesto apylinkės teisme rodytas L. M. Zaikausko režisuotos monospektaklis „Mergaitės svajonė“. Jo aktorė Eika Račkytė ir kreipėsi į teisėsaugos pareigūnus dėl galimai nederamo buvusio teatro direktoriaus elgesio.

Aktorė teigė, kad L. Zaikauskas, vartodamas psichinę prievartą bei pasinaudodamas jos tarnybiniu priklausomumu, reikalavo lytinių santykių. Savo kėslų jam įgyvendinti nepavyko, nes teatro darbuotoja atsisakė paklusti ir apie vadovo elgesį prabilo viešai.

Kadangi spektaklis rodytas teisme, jį viešino ir teisėja D. Vaidachavičienė. Ji, vykdydama savo pareigas, spaudos konferencijoje atstovavo teismui ir kartu su L. Zaikausku pristatė spektaklį.

„Visuomenei bei proceso dalyviams gali kilti pagrįsta abejonė, kad teismas suinteresuotas bylos baigtimi ir gali būti šališkas, todėl teisėja nusišalino nuo bylos nagrinėjimo“, – aiškino „Sekundei“ teismo pirmininkės padėjėja ryšiams su žiniasklaida ir visuomene Irma Gritėnienė.

Be to, teisėja D. Vaidachavičienė pasiūlė spręsti klausimą ir dėl viso teismo nusišalinimo. Kadangi spektaklis vyko teisme, visi darbuotojai buvo pakviesti į generalinę repeticiją, bendravo ir su nukentėjusia aktore, ir su kaltinamuoju L. Zaikausku.

Panevėžio apygardos teismas, manydamas, kad tokia situacija sukeltų abejonių dėl nešališkumo, bylą nagrinėti atidavė Kupiškio rajono apylinkės teismui.

Režisierius L. Zaikauskas Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatrui vadovavo nuo 2015-ųjų spalio, kai, laimėjęs Kultūros ministerijos skelbtą konkursą, į šias pareigas buvo paskirtas penkerių metų kadencijai. Tačiau čia dirbo mažiau nei porą metų: kilus skandalui dėl seksualinio priekabiavimo prie aktorės, liepos viduryje atleistas iš pareigų.

Kad L. Zaikauskas seksualiai priekabiavo prie pavaldinės, yra pripažinusi ir Lygių galimybių kontrolierė.

Už vertimą lytiškai santykiauti Baudžiamasis kodeksas numato areštą arba laisvės atėmimą iki 3 metų.

Šiuo metu teatras neturi nuolatinio vadovo. Jis bus renkamas priešpaskutinę spalio dieną. Vadovauti Juozo Miltinio dramos teatrui nori buvęs jo direktorius Romualdas Vikšraitis, buvęs Panevėžio muzikos mokyklos vadovas Gvidas Vilys, laisvai samdomas režisierius Algimantas Pociūnas, garsaus aktoriaus Vaclovo Blėdžio sūnus Leonas Blėdis. Dėl direktoriaus kėdės varžysis ir dar viena kandidatė.

Komentarai

  • Reiktų Zaikauskui pastatyti monumentą šalia J,Miltinio,tik su didesniais ragiukais,tai bus jam pamoka už nedorą jo elgėsį.

Rodyti visus komentarus (1)

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų